توضیحات :
ترید کردن به انجام خرید و فروش ارزهای دیجیتال گفته می شود اما نباید مفهوم ترید کردن را با سرمایه گذاری یکی کرد. زمانی از کلمه ی سرمایه گذاری استفاده می کنیم که کاربر برای مدت طولانی تری بخواهد ارز دیجیتال را نگهداری کند و سود بدست بیاورد. اما واژه ی ترید کردن بیش تر برای کاربرانی استفاده می شود که به صورت مکرر و تقریبا هر روز به خرید و فروش ارزهای دیجیتال می پردازند تا بتوانند سود کسب کنند. با ما همراه باشید
وجه مشترک تریدرها و سرمایه گذاران این است هر دوی آن ها به دنبال کسب سود بیش تر هستند اما هر یک به روش متفاوتی اقدام می کنند. حالا که با مفهوم ترید کردن آشنا شدید بهتر است انواع ترید را برایتان شرح دهیم:
ترید لحظه ای یا Scalping:
تریدر اسکالپر (Scalper) یا لحظه ای به تریدری گفته میشود که ممکن است در طول روز چندین بار وارد یک معامله شده و از آن خارج شود. این تریدرها کاری با تغییرات قیمتی بزرگ یا روندها ندارند و سعی میکنند از تغییرات قیمتی کوچک ولی با دفعات زیاد کسب سود کنند.
تریدرهای اسکالپر تمایلی به نگهداری موقعیتهای معاملاتی خود برای مدت طولانی ندارند و حتی ممکن است در عرض چند ثانیه دارایی مورد نظر را خریداری و سپس بفروشند. یک تریدر اسکالپر حرفهای در صورتی که بتواند یک نقطهی ضعف در بازار مالی مدنظر خود مثل بازار ارزهای دیجیتال پیدا کند، میتواند سودهای کلانی به جیب بزند. درست است که در هر معامله مقدار سود دریافتی آنها کم است ولی به خاطر تعدد بالای خریدوفروش، این سودها روی هم جمع شده و در نهایت مبلغ قابلتوجهی نصیب آنها میشود. به خاطر همین است که به این نوع تریدرها اسکالپر یا لحظه ای میگویند.
تریدرهای لحظه ای معمولاً در بازارهایی فعالیت میکنند که نقدینگی آنها بالا باشد. بدین ترتیب ورود و خروج به موقعیتهای معاملاتی بدون تأخیر و آنی انجام میشود و مشکلی برای آنها پیش نمیآید. این نوع استراتژی یکی از روشهای پیشرفتهی کسب درآمد از بازارهای مالی است که به تازهواردها پیشنهاد نمیشود. برای موفقیت در این نوع از ترید باید درک عمیقی از نحوهی فعالیت بازار داشته باشید. نکتهی قابل توجه دیگر این است که تریدرهای اسکالپر معمولاً کسانی هستند که با ارقام سنگین وارد معامله میشوند. برای مثال کسی که ۱۰ بیت کوین در اختیار داشته باشد با افزایش ۱۰۰ دلاری قیمت هر بیت کوین که ممکن است در عرض چند ثانیه اتفاق بیفتد، مبلغ قابل توجه ۱۰۰۰ دلار نصیب آنها میشود.
ترید روزانه یا Day Trading:
تریدر روزانه (Day Trader) شناختهشدهترین نوع تریدر است. یک تریدر روزانه در عرض یک روز وارد معامله شده و در زمان مناسب هم از آن خارج میشود. به عبارت دیگر تریدرهای روزانه سعی میکنند از تغییرات قیمتی یک دارایی در همان روز کسب سود کنند. برای مثال قیمت یک دارایی مثل سهام یک شرکت در بازار بورس میتواند صبح یک قیمت و بعد از ظهر یک قیمت دیگر داشته باشد.
البته توجه داشته باشید که در بازاری مثل بازار ارزهای دیجیتال که خبری از تعطیلی نیست و صرافیها ۲۴ ساعت شبانهروز باز هستند کمی مفهوم تریدر روزانه دچار تغییر میشود. در واقع در بازار ارزهای دیجیتال یک تریدر روزانه خریدوفروشهای خود را در زمانی کمتر از ۲۴ ساعت انجام میدهد و این یعنی ممکن است خرید او در یک روز و فروشش روز بعد باشد. مسئلهای که در بازارهای سنتی صدق نمیکند و یک تریدر روزانه در این بازارها معاملههایش را قبل از بستهشدن ساعات کاری میبندد.
تریدرهای روزانه بیش از تریدرهای دیگر از تحلیل تکنیکال استفاده میکنند. توجه داشته باشید که علیرغم پتانسیل سوددهی بالایی که این تریدرها دارند، مجبور هستند استرس و فشار زیادی تحمل کنند و زمان و انرژی زیادی در طول روز برای این کار بگذارند. تریدرهای روزانه معمولاً تریدرهایی هستند که مدتهاست در بازارهای مالی فعالیت داشته و حرفهای شدهاند.
ترید نوسانی Swing Trading:
تریدر نوسانگیر (Swing Trader) تریدری است که معمولاً فاصلهی زمانی بین خرید و فروش داراییاش از یک روز بیشتر و از یک ماه کمتر است. در واقع تریدر نوسانگیر ممکن است سهام یک شرکت یا یک ارز دیجیتال را خریداری کند و بعد از یکی دو هفته که قیمت آن افزایش یافت آن را بفروشد. سپس دوباره چند روز یا هفته منتظر بماند و در موقعیت خرید خوب دیگر وارد معامله شود.
این نوع تریدرها معمولاً با هدف کسب سود از موجهای مختلف نوسانی که چند روز یا چند هفته ادامه مییابند، وارد معامله میشوند. تریدرهای نوسانگیر از ترکیبی از تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال برای تریدهای خود استفاده میکنند.
شاید بتوان گفت تریدرهای نوسانگیر بهترین نوع تریدرها برای تازهواردها باشد. دلیل این ادعا هم این است که زمان کافی در اختیار آنها برای تصمیمگیری وجود دارد و در عین حال آنقدر کوتاه هستند که به راحتی میتوان آنها را پیگیری و مدیریت کرد.
ترید کردن با حفظ موقعیت Position Trading:
تریدر روندی (Trend) که به آن تریدر موقعیتی (Position) هم میگویند به تریدری گفته میشود که موقعیتهای معاملاتی باز خود را به صورت میانمدت، مثلاً چند ماه، باز نگه میدارد. همانطور که از اسم این نوع تریدرها برمیآید، تریدرهای روندی سعی میکنند از تغییر روند بازار کسب سود کنند.
به عبارت دیگر یک تریدر روندی ممکن است در یک بازار صعودی موقعیت خرید یا لانگ (Long) باز کند و در یک بازار نزولی به سراغ موقعیت فروش یا شورت (Short) برود. این نوع تریدرها هم بیشتر از تحلیل فاندامنتال استفاده میکنند. همانطور که میدانید رویدادهای فاندامنتال به زمان زیادی برای نشان دادن تأثیر خود نیاز دارند که تریدرهای روندی هم روی همین موضوع حساب باز میکنند.
فراموش نکنید که هر روندی در هر بازار مالی هر لحظه ممکن است تغییر کند. بنابراین تریدرهای روندی هم مجبور هستند از برخی از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال برای پیشبینی این تغییر روند استفاده کنند.
بخشی از تریدرهای روندی را معمولاً افراد کمتجربه و تازهوارد تشکیل میدهند که مدیریت صحیح سرمایه و داشتن دانش کافی میتواند باعث موفقیت آنها شود.
تریدر کیست؟
به فرد معامله گری که با هدف کسب سود در بازار ارزهای دیجیتال به خرید و فروش می پردازد تریدر یا همان فرد معامله گر گفته می شود. یکی از ویژگی های اصلی و مهمی که یک تریدر باید دارا باشد این است که باید فعال باشد و بتواند جهت درست بازار را تشخیص دهد و بتواند تمام جوانب یک موضوع را به خوبی بسنجد و از مطالب روز دنیا با خبر باشد تا بتواند تجزیه و تحلیل دقیق تری را انجام دهد.
ربات های ترید کننده ارزهای دیجیتال
با رشد روز افزون محبوبیت ارزهای دیجیتالی چون بیت کوین در بین کاربران ربات های مبادله گر بسیاری به وجود آمده اند. این ربات ها در واقع یک نرم افزار هستند که سفاشات را از طرف شما خریداری می کنند یا می فروشند. اساس کار این ربات ها بر اساس یک سری قوانین از پیش تعریف شده می باشد.
مدت زمان زیادی است که این دست ربات ها وجود دارند اما به علت هزینه های گزافی که برای سرمایه گذاران داشت از آن ها استفاده نمی کردند . هر یک از این ربات ها استراتژی های مخصوص به خود را دارند.
برنامه ی ترید کردن چیست؟
برنامه ی ترید یا برنامه ی معاملاتی به این معناست که شما تصمیمات خود را یادداشت کنید تا بهتر تصمیم بگیرید در چه زمانی به چه مقدار چه ارز دیجیتالی را بخرید یا بفروشید این نکته را در نظر داشته باشید که این برنامه برای هر کس می تواند متفاوت باشد به عبارتی این برنامه منحصر به فرد است. شما می توانید هر موردی که فکر می کنید در انجام بهتر معامله به شما کمک کند را یادداشت نمایید.
اما به طور کلی این برنامه ی معاملاتی باید موارد زیر را پوشش دهد:
- انگیزتان از معامله کردن را مشخص کنید.
- مدت زمانی را که می توانید برای انجام معامله صرف کنید.
- میزان ریسک پذیری خود را معین کنید.
- میزان سرمایه ای که می خواهید در این عرصه استفاده کنید.
- میزان دانش و اطلاعات خود را در این بازار بسنجید.
- تاریخچه ی معاملات خود را به طور دقیق ثبت کنید.
همان طور که گفتیم این برنامه کاملا منحصر به فرد است اما بهتر است درون برنامه ی معاملاتی خود موارد بالا را هم بگنجانید تا برنامه ای کارآمد تر داشته باشید.
آیا ترید کردن سودده است؟
همان طور که در این مقاله آن اشاره کردیم بازار ارزهای دیجیتال بازاری پر ریسک است که نمی توان در خصوص آینده ی آن نظر قطعی ارائه داد بسیاری از افراد از انجام معاملات در این بازار سود خوبی کسب کرده اند و در عین حال عده ای مقداری از سرمایه خود را از دست داده اند.
اگر با دانش کافی در این عرصه قدم بردارید و در زمان درستی ارز دیجیتال بخرید و بفروشید می توانید سرمایه گذاری موفقی را تجربه کنید.
در حال حاضر اغلب سرمایه گذاران حرفه ای با به کار گیری ابزارهای تحلیل مختلف من جمله تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال در این عرصه فعالیت می کنند آن ها در واقع سعی می کنند ریسک های موجود در مسیر را به فرصتی برای کسب سود تبدیل کنند تا موفق باشند.
انواع دیگر تریدرها
به جز موارد اشاره شده که کلیترین طبقهبندی تریدرها بود، برخی از سایتها و منابع فعال در حوزهي بازارهای مالی انواع دیگری هم برای تریدرها در نظر گرفتهاند که به صورت خلاصه در این قسمت در مورد آنها صحبت میکنیم. البته توجه داشته باشید تریدرهایی که در ادامه در مورد آنها صحبت میکنیم با تریدرهایی که قبلاً آنها را طبقهبندی کردیم ممکن است همپوشانی داشته باشند. به عبارت دیگر میتوان یک تریدر را هم در دستهای که قبلاً در مورد آنها صحبت کردیم قرار داد و در عین حال آن را جزو یکی از دستههایی که در ادامه در مورد آن صحبت میکنیم، دانست.
برخی از تریدرها هستند که تنها از روی حرکت قیمت یک دارایی تصمیم به خرید یا فروش آن میکنند. به این تریدرها تریدرهای پرایس اکشن (Price Action) میگویند که میتوانیم عنوان تریدرهای حرکت قیمتی هم به آنها بدهیم.
نوع دیگر تریدرها تریدرهای تکنیکال نام دارند که همانطور که از اسمشان پیداست تصمیمات خود را از روی تحلیلهای تکنیکالی که انجام میدهند، میگیرند. به همین ترتیب تریدرهای فاندامنتال را داریم که تمرکز خود را روی اخبار فاندانتال میگذارند و بیشتر از روی این نوع تحلیل به معاملات خود ورود و خروج میکنند.
تریدرهایی هم وجود دارند که زرنگی را دوست دارند و تلاش میکنند از اختلاف قیمت به وجود آمدهی یک دارایی در دو یا چند بازار مختلف سود کسب کنند. برای مثال تریدری که از نوسانات شدید بازار رمزارز استفاده کرده و بیت کوین را از یک صرافی به قیمت ۳۵ هزار دلار میخرد و بلافاصله آن را در در یک صرافی دیگر با قیمت بالاتر میفروشد، در این دستهبندی قرار میگیرد که به آنها تریدرهای آربیتراژ (Arbitrage) میگویند.
به همین ترتیب میتوان انواع مختلفی دیگری هم برای تریدرها در نظر گرفت. برای مثال تریدری که علاقهمند به بازارهای آتی یا فیوچرز (Futures) یا قراردادهای اختیار معامله است میتواند تریدر بازار آتی یا تریدر اختیار معامله نام بگیرد.
اشتباهات رایج در ترید
اشتباه اول: ریسک کردن بیش از حد مجاز
بزرگترین اشتباهی که در حوزهی ترید میتوانید انجام دهید، ریسک کردن سرمایهای است که توان از دست دادنش را ندارید. برای همین ابتدا به مبلغی که قصد معامله با آن را دارید نگاهی بیندازید. در بدترین حالت شما تمام این مبلغ را از دست خواهید داد. اگر در معاملات خود بیش از این مقدار وارد میکنید، این کار را متوقف کنید!
ترید کار بسیار خطرناکی است. اگر بیشتر از پولی که توان از دست دادنش را دارید، وارد معامله کنید، این مسئله بر معاملات شما تاثیرگذار خواهد بود و احتمال دارد تصمیم اشتباهی اتخاذ نمایید.
اشتباه دوم: نداشتن برنامه
یکی دیگر از اشتباهاتی که افراد در هنگام ترید با آن مواجه میشوند، نداشتن برنامهی شفافی است که با جدیت تنظیم شده باشد. به عبارت دیگر، افراد نمیدانند که چرا وارد یک معامله خاص شدند و مهمتر از همه، چه زمانی باید از این معامله خارج شوند. بنابراین قبل از ورود به معامله باید هدفی برای سود و حد ضرر را مشخص کرد.
اشتباه سوم: نگهداری پول در یک صرافی
این اشتباه یکی از اساسیترین قوانین برای هر معاملهگر را در دنیای ارزهای دیجیتال یادآور میشود؛ هرگز پولی که در حال حاضر با آن معامله نمیکنید را در صرافی نگهداری نکنید. اگر پول شما در صرافی باشد شما بر آن هیچ کنترلی ندارید؛ اگر صرافی مورد نظر هک شود یا به هر دلیل از دسترس خارج شود یا فعالیتش را متوقف کند، امکان از دست رفتن پول شما وجود دارد.
اگر بیت کوینی در صرافی دارید که در کوتاه مدت برای معاملات خود به آن نیاز ندارید، سریعا آن را به کیف پول بیت کوین منتقل کنید.
شماره چهار: تسلیم ترس و طمع شدن
دو نمونه از احساسات اصلی که اقدامات بسیاری از معاملهگران را کنترل میکند، ترس و طمع است. ترس میتواند به شکل خارج شدن زودهنگام از معامله بروز کند؛ چرا که شاید اخباری پراکنده خوانده باشید، شایعاتی به گوشتان خورده باشد، یا از افت شدید در قیمت (که شاید با اصلاح روبرو شود) ترسیدهاید.
احساس اصلی دیگر، حرص و طمع است که مبتنی بر ترس است؛ احساسی که از آن با عنوان ترس از عقب افتادن (Fear of Missing Out) یاد میشود. وقتی به شما میگویند اتفاق بزرگی در راه است، دوست ندارید که از قافله عقب بمانید. از همین رو ممکن است خیلی زود وارد یک معامله شوید یا هم خیلی دیر موقعیت خود را ببندید.
به یاد داشته باشید که در بیشتر مواقع، این احساسات است که بر ذهن ما تسلط دارد. پس هیچوقت نگویید که «این اتفاق برای من پیش نخواهد آمد»؛ از ترس و طمع خود آگاه باشید و حتماً به برنامهای که قبل از شروع معاملهی داشتید، پایبند بمانید.
اشتباه پنجم: تکرار اشتباه
صرف نظر از این که شما در یک معامله موفق هستید یا خیر، همیشه باید از معاملات خود درس بگیرید. هیچ معاملهگری همیشه تمام معاملاتش موفقیتآمیز نیست و هیچکس بدون از دست دادن پول نمیتواند به سودآوری مداوم و برنامه صحیح خود برسد. نکتهی مهم این نیست که لزوما تمام معاملات شما سودده بوده باشد. در عوض این مسئله مهم است که آیا شما به درک جدیدی در مورد شیوه بهتری از ترید کردن رسیدهاید یا نه؟