توضیحات :
شاید ندانید ولی کیف پول های ارز دیجیتال هم انواع مختلفی دارد
مانند : کیف پول گرم (Hot wallet) , کیف پول سرد (Cold wallet) , کیف پول نرم افزاری (Software Wallet) , کیف پول سخت افزاری (Hardware Wallet) و کیف پول کاغذی (Paper Wallet)
در این پست از سایت تصمیم گرفتیم تا شما را با انواع کیف پول آشنا کنیم تا شناخت کامل از کیف پول های ارز دیجیتال داشته باشید. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
کیف پول گرم (Hot wallet) یعنی چی؟
کیف پول گرم، به نوعی از کیف پول گفته می شود که به اینترنت متصل است و می تواند یک برنامه تحت وب یا یک برنامه موبایل باشد. استفاده از کیف پول های گرم آسان است، اما در مقایسه با سایر کیف پول ها، از امنیت کمتری برخوردار هستند، زیرا ممکن است هکرها بتوانند از طریق اینترنت به این نوع کیف پول ها دسترسی پیدا کنند. اگر بخواهیم از دید کاربردپذیری صحبت کنیم کیف پول های گرم HOT Wallet کاربرد پذیری بسیار بالایی دارند و افراد زیادی با این مدل کیف پول ها سر و کار دارند چون قابلیت های زیادی دارند و در کنار اون برای استفاده بسیار راحت هستند.
کیف پول های داغ ۴ دسته کلی دارند:
کیف پول های موبایلی :
این دسته از کیف پول ها بر روی گوشی ها نصب می شوند و رابط کاربری بسیار خوبی دارند، امنیت متوسط به بالایی دارند و از کوین های خیلی زیادی پشتیبانی می کنند! البته به هنگام نصب آن ها باید مواظب باشید تا از سایت رسمی و یا فروشگاه های رسمی سیستم عامل گوشیتون استفاده کنید در غیر این صورت ممکن است دارایی های شما به سرقت برود.
کیف پول های دسکتاپ :
این دسته از کیف پول ها مخصوص استفاده در دسکتاپ هستند و شما می تونید با نصب آن ها روی سیستم خودتون به دارایی های دیجیتالتون دسترسی داشته باشید، البته لازم به ذکر است که اگر سیستم شما ویروسی باشه به احتمال قوی دارایی هاتون تحت خطر قرار می گیرند.
کیف پول های تحت وب :
این مدل از کیف پول ها روی افزونه مرورگر شما نصب می شوند و به راحتی با اتصال به اینترنت دارایی هاتون نمایش داده می شود تنها ایرادی که دارند و بزرگترین ایراد هم است، سابقه هک بسیار زیاد کیف پول ها تحت وب می باشد.
همچنین کیف پول های تحت وب کاربردپذیری کیف پول های موبایلی را ندارند و تنها برای مشاهده و نقل و انتقال مورد استفاده قرار می گیرند.
کیف پول کلاینت بیت کوینی :
این مدل کیف پول های داغ، به شکل مستقیم به بلاک چین وصل می شوند و به دلیل اینکه برای استفاده از آن، باید بلاکچین را به صورت کامل دانلود کرد، چندان مورد استقبال کاربران قرار نگرفته است.
کاربرد کیف پول های داغ چیست؟
کاربرد این دسته از کیف پول ها فراتر از نگهداری دارایی ها شماست. البته اشتباه نکنید دارایی های شما در شبکه بلاکچین ذخیره می شوند و کیف پول ها تنها نمایی از این دارایی ها را به شما نمایش می دهد.
برگردیم سر اصل مطلب، کیف پول های گرم علاوه بر نمایش دادن دارایی های دیجیتال شما انکان اتصال شما به دنیای کریپتوکارنسی را می دهند.
البته نه همه مدل های آن، کیف پول های موبایلی در این زمینه به شدت قوی تر هستند. کیف پول های موبایلی امکان اتصال شمارو به صرافی های غیرمتمرکز می دهند و همچنین در این کیف پول ها ایردراپ ها و رویدادهای دنیای کریپتوکارنسی اتفاق میفتد.
کیف پول سرد (Cold wallet) یعنی چی؟
میخواهیم درباره امنترین نوع کیف پول ارزهای دیجیتالی، که کیف پول ذخیره سرد نام دارد توضیح دهیم. کیف پول سرد، یک نوع کیف پول است که همواره به اینترنت متصل نیست. برای مثال، می توانید چنین نرم افزاری را در درایو USB نصب کنید. کیف پول های سرد بسیار امن تر از کیف پول های گرم هستند، زیرا هکرها برای دستیابی به کیف پول شما، به دسترسی فیزیکی نیاز دارند. این کیف پولها، دستگاههای فیزیکی هستند که کلید خصوصی شما را ذخیره میکنند، به شکلی که حتی اگر دستگاه شما در معرض خطر بد افزارها باشد هک نخواهد شد. این دستگاهها را میتوانید با رایانههای عمومی که به آنها اطمینان ندارید استفاده کنید. بسیاری از کیف پولهای سختافزاری در هنگامی که دستگاه مفقود میشود یا دزدیده میشود، یک پشتیبان از Mnemonic کیف پول ایجاد میکنند.
کیف پول نرم افزاری (Software Wallet) یعنی چی؟
کیف پول نرم افزاری یک شکل رایج از کیف پول است که در آن کلید خصوصی برای فرد در پرونده های نرم افزاری روی کامپیوتر ذخیره می شود (کیف پول نرم افزاری مانند تراست ولت). کیف پولهای نرمافزاری با ذخیره اطلاعات مربوط به کریپتوکارنسیها مانند کلیدهای رمزنگاریشده خصوصی و عمومی در دستیابی به آدرس رمزارها و تسهیل معاملات ارز دیجیتال نقش مهمی دارند.
زمانی که تصمیم میگیرید از کیف پولهای دیجیتالی برای ذخیره ارزهای رمزنگاریشده خود استفاده کنید، باید با ویژگیهای این کیف پولها آشنا شوید تا بتوانید بهترین ولت را برگزینید. در ادامه به معرفی بهترین مشخصههای کیف پولهای نرمافزاری پرداختهایم.
سازگاری با سیستم عامل:
قبل از بارگیری کیف پول نرمافزاری، باید بررسی کنید که آیا این نرمافزار برای رایانه یا لپتاپ شما مناسب است یا خیر؛ زیرا سیستمهای عامل از تمامی کیف پولها پشتیبانی نمیکنند.
امنیت:
بسته به نیاز خود به انتخاب کیفپولها بپردازید. به عنوان مثال اگر تمایل دارید مقدار زیادی ارز دیجیتال را ذخیره کنید باید کیف پول سخت افزاری تهیه نمایید که از امنیت بیشتری برخوردار باشد.
استفاده آسان:
همه کیف پولهای دیجیتال موجود در جهان کاربرپسند نیستند. در نتیجه اگر تازه به دنیای معاملات رمزارزها قدم گذاشتهاید، کیف پولی را انتخاب کنید که کار با آن آسان باشد.
رمزگذاری:
کیفپولی میتواند در لیست بهترینها قرار بگیرد که برای ورود از کاربران رمز عبور بخواهد.
مالکیت کلیدها:
برخی از کیف پولها به شما امکان دسترسی به کلید خصوصی خود را میدهند، این بدان معنی است که شما تنها کسی هستید که مسئول حفظ امنیت این کلیدها خواهد بود.
ارتباط با سخت افزار:
برخی از کیف پولهای دسکتاپ قابلیت ارتباط با یک دستگاه سخت افزاری را دارند که به شما کمک میکنند تا علاوه بر انجام معاملات آنلاین، به ذخیره رمزارزها به صورت آفلاین نیز بپردازید.
مزایای کیف پول نرم افزاری
کیف پولهای نرمافزاری مزایا و معایبی دارند که آشنایی با آنها میتواند در استفاده از این نرمافزارها شما را یاری کند. برخی از مزیتهای این ولتها عبارتند از:
- پشتیبانی از انواع مختلف ارزهای رمزنگاریشده
- قابل اجرا بر روی دستگاههای گوناگون (لپتاپ، سیستم عامل و تلفن همراه هوشمند)
- تحت کنترل بودن کلیدهای خصوصی زیر نظر خود کاربر
- اغلب رایگان
معایب کیف پولهای نرمافزاری
- نیاز به آپدیت (به روزرسانی)
- امکان آلودگی به بدافزارها
امنیت کیف پول نرم افزاری
اگرچه کیف پولهای نرمافزاری به اندازه انواع سخت افزاری آن ایمن نیستند، اما به راحتی نیز هک نمیشوند. در واقع نگهداری از سکهها در این نوع کیف پولها، نسبت به ذخیره دارایهای دیجیتالی در صرافیهای ارزهای رمزنگاریشده گزینه بهتری است؛ زیرا این کیف پولها امنیت بیشتری را نسبت به صرافیها فراهم میآورند.
کیف پولهای نرمافزاری از کلیدهای خصوصی و عمومی شما محافظت خواهند کرد. کلید خصوصی کدی دیجیتال و ایمن است که تنها کسی که آن را میداند شما هستید.
کلید عمومی نیز کدی دیجیتالی است که میتوانید آن را در اختیار دیگران نیز قرار دهید. دسترسی به کیف پول دیجیتال زمانی ممکن میشود که کلید خصوصی و عمومی وارد شده با هم مطابقت داشته باشند. تمام این مسائل به خوبی نشان میدهند که امنیت کیف پولهای نرمافزاری به نوبه خود کم نیست.
کارمزد کیف پول نرم افزاری
در دنیای امروزی، کمتر خدماتی به طور کاملا رایگان در اختیار کاربران قرار داده میشود و کیف پولهای ارز دیجیتال نیز از این قاعده مستثنی نیستند. اگرچه کیف پولهای نرمافزاری اغلب رایگان هستند؛ اما برخی از آنها کارمزدهای اضافهای از کاربران دریافت میکنند.
در نتیجه در زمان انتخاب این کیف پولها، اطمینان حاصل کنید که در صورت ذخیره سکههای دیجیتال هیچ هزینه غیرمعمولی از شما کسر نخواهد شد.
مقایسه کیف پول نرم افزاری با بقیه رقبا
یکی از رقبای سرسخت کیف پولهای نرمافزاری، ولتهای سخت افزاری هستند. کیف پولهای سخت افزاری دستگاههایی هستند که به ذخیره کلیدهای خصوصی میپردازند. این در حالی است که ولتهای نرمافزاری وجود فیزیکی ندارند و به شکل نرمافزارها یا آنلاین در اختیار کاربران قرار میگیرند.
کیف پولهای سخت افزاری امنترین ولتهایی هستند که میتوانید در نگهداری از ارزهای دیجیتال خود از آنها استفاده کنید. البته باید بدانید در هنگام به کارگیری این کیفپولها، دسترسی به ارزها به فرآیند طولانیتر و سختتری احتیاج دارد؛ اما در ولتهای دیجیتال با وجود امنیت کمتر، دسترسی به ارزهای رمزپایه آسانتر است و به راحتی میتوانید برای معاملات خود از آنها استفاده نمایید.
بنابراین شما باید براساس نیازهای خود یکی از این انواع ولتها را برای ذخیره ارزهای رمزپایه انتخاب نمایید. اگر تمایل دارید تعداد زیادی سکه دیجیتال را برای مدتی طولانی ذخیره کنید، پیشنهاد ما استفاده از کیف پولهای سخت افزاری است؛ اما اگر میخواهید علاوهبر نگهداری از سکهها، سریعا آنها را وارد معاملات مختلف نمایید تهیه ولتهای نرمافزاری مناسب شما خواهد بود.
کیف پول سخت افزاری (Hardware Wallet) یعنی چی؟
کیف پول سخت افزاری یک وسیله فیزیکی، شبیه به USB است که اطلاعات مربوط به رمزارزها را در خود ذخیره می کند و امن ترین راه برای نگهداری رمزارزها محسوب می شود. سخت افزارهایی که به طور جداگانه آدرسها و کلیدهای عمومی را مدیریت میکنند در این دسته از کیف پولها قرار میگیرند. استفاده از کیف پول سخت افزاری برای مبتدیان کار سادهای نیست. از نکات مثبت این کیف پولها امنیت بالای آنها است. برای تهیه چنین سخت افزارهایی که عموما با USB به کامپیوتر متصل میشوند به مبلغی حدود ۱۰۰ الی ۲۰۰ دلار نیاز دارید. محبوبترین کیف پولهای سخت افزاری عبارتند از: ترزور و لجر نانو اس.
نحوه کارکرد کیف پولهای سخت افزاری
اساساً نحوه نگهداری و ذخیره رمز ارزها در کیف پولهای سختافزاری که به اینترنت دسترسی ندارند، سؤال اساسی بسیاری از افرادی است که قصد دارند تا جهت ذخیره داراییهای دیجیتال خود از این ولتهای ارز دیجیتال استفاده کنند. ازاینرو در این بخش قصد داریم تا به نحوه کارکرد این کیف پولها بپردازیم.
همواره بایستی این نکته را در نظر داشته باشید که رمز ارزهای شما بههیچوجه در داخل خود کیف پول سختافزاری ذخیره نمیشود، بلکه داراییهای شما در داخل بلاک چین شبکه کیف پول ذخیره و نگهداری خواهد شد.
در واقع کلید خصوصی، قفلی است جهت دسترسی و ورود به آدرس مربوط به محل ذخیره رمز ارزهای افراد در بلاک چین و از آنجا که شبکه بلاک چین در دسترس همگی افراد عضو آن قرار دارد، بهمحض اتصال کیف پولهای سختافزاری به اینترنت و توسط لپتاپ، رایانههای رومیزی یا گوشیهای هوشمند، صاحبان کیف پول قادر هستند تا رمز ارزهای خود را با دیگر افراد مبادله کنند.
مزایای کیف پول های سخت افزاری
بهطور کلی کیف پولهای سختافزاری ۲ خصوصیت یا مزیت برجسته دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم داشت:
- محافظت از کلیدهای خصوصی کاربران و درنتیجه جلوگیری از حمله هکرها و بدافزارها به داراییهای دیجیتال افراد
- قابلیت انجام امضاء و تأیید تراکنشهای کیف پول بر بستر شبکه بلاک چین و درنتیجه عدم امکان انجام تراکنش توسط فردی دیگر بهجز مالک حقیقی
دقت داشته باشید که تا این لحظه هیچگونه گزارشی مبنی بر هک و سرقت داراییهای دیجیتال از کیف پولهای سختافزاری گزارش نشده است و این موضوع خود تأکیدی است بر این ادعا که این ولتهای ارز دیجیتال، برترین گزینه جهت ذخیره رمز ارزهای افراد بهحساب میآید.
جدا از این موارد این کیف پولها در مقابل ویروسها و بدافزارهای رایانهای نیز مقاوم هستند و نمیتوان بهوسیله این بدافزارها نیز اقدام به سرقت داراییهای ذخیرهشده در آن کرد.
معایب کیف پول های سخت افزاری
ولتهای سختافزاری جدا از مزایای بسیاری که دارند، همچون دیگر کیف پولهای موجود در بازار، دارای معایبی نیز هستند و این معایب که همانا محدودیتهای آنها بشمار میرود، عموماً به علت عدم ایجاد تعادل در ارائه سطح ایمنی بالا و امکانات فنی است.
در واقع انجام معاملات بهوسیله کیف پولهای آنلاین همچون ولتهای موبایلی یا تحت وب، بسیار سادهتر از ولتهای سختافزاری خواهد بود و علت این موضوع نیز این است که جهت استفاده از ولتهای سختافزاری بایستی فرد از ۲ دستگاه (کیف پول و رایانه یا گوشی موبایل) بهصورت همزمان استفاده کند.
و همین موضوع باعث شده تا بسیاری از کاربران قادر به برقراری تعاملی مناسب با این ولتهای دیجیتال نباشند.
کیف پول کاغذی (Paper Wallet) یعنی چی؟
ذخیره کردن رمز کیف پول (کلید خصوصی) روی یک سند فیزیکی، آن را به یک کیف پول کاغذی تبدیل می کند. کیف پولهای کاغذی یک گزینه مناسب برای افرادی هستند که اطلاعات و دانش زیادی از دنیای الکترونیک و اینترنت ندارند. زیرا استفاده از این کیف پول بسیار راحت است و تمام افراد میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند. همچنین والت کاغذی برای افرادی که دید بلند در سرمایه گذاری ارزهای دیجیتال را دارند بسیار مفید است.
امنیت کیف پول کاغذی
کیف پولهای کاغذی یکی از روشهای نسبتا قدیمی برای نگهداری ارز دیجیتال هستند. رمز ارزها در این روش به صورت آفلاین و بدون اتصال به اینترنت نگهداری میشوند، به همین دلیل در مقایسه با روشهای آنلاین امنیت بیشتری دارند. یکی از خطرهای استفاده از کیف پولهای کاغذی از این تصور اشتباه ناشی میشود که میتوان چندین بار از همان آدرس، وجوه را ارسال کرد. به عنوان مثال، فرض کنید آلیس 10 بیت کوین در یک کیف پول دارد و می خواهد 3 رمز ارز BTC را برای باب ارسال کند و 7 بیت کوین دیگر را نگه دارد. اگر آلیس، 3 بیت کوین را از کیف پول خود برای باب بفرستد، به صورت پیش فرض، 7 بیت کوین باقی مانده به آدرس دیگری (به عنوان آدرس تعویض شناخته می شود) منتقل میشوند. این بدین معنی است که کیف پول او هیچ موجودی نخواهد داشت و او قادر نخواهد بود به آن 7 بیت کوین دسترسی پیدا کند، چرا که آنها به آدرس تعویضی که در اختیار وی نیست انتقال یافتهاند.
مزایا و معایب والت کاغذی ارز دیجیتال
همان طور که اشاره کردیم، کیف پول کاغذی از امنیت نسبتا بالایی برخوردار است. از طرف دیگر به دلیل رابط کاربری مناسب و دسترسی راحت به اطلاعات، استفاده از آن برای همه به آسانی امکانپذیر است. اما نباید از توجه به این نکته غافل شد که در صورت فراموشی و یا گم کردن اطلاعات تمامی سرمایه ارز دیجیتال از بین خواهد رفت و قابل بازگردانی نخواهد بود. همچنین کاغذ در برابر بلایای طبیعی نیز مصون نیست و به راحتی ممکن است در اثر حوادثی مانند آتش سوزی از بین برود.
برخی از ارائه کنندگان کیف پول کاغذی، امکان ایجاد آدرس ها و کلیدهای جدید را به صورت آفلاین، برای کاربران خود فراهم کردهاند. به این منظور، کاربران باید ایجاد کننده کیف پول را به صورت یک فایل HTML دانلود کرده و زمانی که اتصال آن به اینترنت قطع است، آن را اجرا کنند. با توجه به امکان ایجاد آدرس ها به صورت آفلاین، کیف پولهای کاغذی اغلب به صورت یک گزینه جایگزین برای ذخیرهسازی ارز دیجیتال در نظر گرفته میشوند.
نحوه استفاده از کیف پول کاغذی
کیف پول کاغذی شامل آدرس کیف پول (Wallet Address) و کلید خصوصی (PrivateKey) است. برای دریافت ارز دیجیتال شما کافی است که آدرس کیف پول خود را به فردی که میخواهد برای شما ارز دیجیتال بفرستد، ارسال کنید. برای ارسال ارزهای دیجیتال موجود در کیف پول کاغذی، باید باید از نرم افزارهایی استفاده کنید که از کلید خصوصی پشتیبانی میکنند.